donderdag 7 oktober 2010

drie in één

Ik kook nogal vaak vegetarisch, en deze week heb ik zo maar liefst 3 fijne recepten om te bloggen.
Te beginnen met:

Quorn met kokosmelk


Benodigdheden voor 4 personen:


600g quorn in blokjes
1 rode paprika
1 bussel lente-uitjes (= jonge ajuin)
basilicum (vers of gedroogd)
400 ml ongezoete kokosmelk
1 eetlepel kerriepasta
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
rijst

Hoe:
  • paprika en lente-uitjes snijden en fruiten.
  • kokosmelk koken en kerrie-pasta toevoegen.
  • na 1 minuut quorn toevoegen en laten sudderen, af en toe roeren.
  • groenten, basilicum, sojasaus en suiker toevoegen.
  • opdienen met rijst.
Tips:

  • Dit is eigenlijk een recept met "kalkoenborstfilet", dus perfect aanpasbaar voor een vleesminnend publiek. Wij hebben dit enkele jaren geleden als Nieuwjaars-hoofdgerecht gebruikt.
  • In Colruyt (en misschien ook wel ergens anders) kan je zakken van 1 kg quorn in stukjes in de diepvries kopen, heel handig. Ik vind het persoonlijk zelfs niet nodig om die quorn dan nog te koken of bakken, gewoon bij de saus kappen en laten ontdooien.
  • kerriepasta en sojasaus hebben een behoorlijk lange houdbaarheidsdatum, dus je kan ze ook aankopen, enkel en alleen voor als je af en toe dit recept maakt.



Rijst met champignons

Een bijgerecht uit het goede oude "Ons kookboek"


Benodigdheden voor 2 personen:

250 g champignons
1 grote ajuin
1 glaasje witte wijn
een klein potje tomatenpuree (70g)
1/2l bouillon
gemalen kaas
rijst

Hoe:
  • fruit de ajuin en champignons
  • rijst bijvoegen en laten meestoven
  • voeg de witte wijn, bouillon en tomatenpuree toe, goed roeren
  • laat alles 15 à 20 minuten stoven (af en toe controleren dat de rijst niet aanbakt)
  • dien op met gemalen kaas


Tips:
  • Dit is een bijgerecht, wij eten het altijd met gebakken vis, maar het werkt ook perfect bij een soyaburger
  • Er moet nog iets fris van groente bij; sla, paprika, of zoals bij ons: avocado!



En dan nu: hét simpelste recept ever! 
(met uitzondering van "pizza-uit-den-diepvries" en "frietjes-van-de-frituur")

pasta met quorn en boontjes



Benodigdheden voor 2 personen:

2 ajuinen
1 teentje knoflook
(1 bokaal) gekookte boontjes
doosje room
1/2l bouillon
quorn
pasta

Hoe:
  • snipper en fruit de ajuin en de look, boontjes toevoegen
  • voeg bouillon en room toe, even laten koken
  • quorn toevoegen
  • opdienen met pasta
Tips:
  • als je niet graag look snijdt, koop een potje van deze
  • ik kook mijn bouillon nooit op voorhand apart, ik knijp gewoon een blokje fijn op de groenten, en daarover giet ik kokend water. Weer een pan minder bij de afwas.
  • In Colruyt (en misschien ook wel ergens anders) kan je zakken van 1 kg quorn in stukjes in de diepvries kopen, heel handig. Ik vind het persoonlijk zelfs niet nodig om die quorn dan nog te koken of bakken, gewoon bij de saus kappen en laten ontdooien.



Ik hoop dat iemand hier een leuk nieuw recept aan overhoudt. En ik vroeg me eigenlijk af hoe jullie je recepten bijhouden. Bij ons thuis hadden we vroeger een kaft waar dan een hoop rommel-papiertjes in rondslingerde, af en toe gesorteerd per voor-/hoofd-/nagerecht. Maar even vaak ook niet...
Een chaos waar enkel ons mama aan uit kon, wat het "ik zal zelf eens koken" niet echt aanmoedigde.

Nu vond ik die papiertjes wel handig, je moest dan geen plaats zoeken voor een volledig kookboek, dat vaak ook nog dichtviel op een cruciaal moment.

Dus ziehier mijn oplossing:


Ik neem telkens van die leuke boomerang-kaartjes mee bij de cinema, en dan maak ik daar recepten-kaartjes van, en ze zijn verzameld in een vrolijk bakje. Zal ik hier een stokje van maken?
Dan geef ik het aan Ingthings en Allemaal Sterrekes



PS: ik heb mijn best gedaan om mooie eet-foto's te trekken, maar ondanks Elza D.'s tips, valt het toch wat tegen. Want dat NO FLASH is allemaal goed en wel, maar wij eten 's avonds... Zie hieronder de nòg slechtere foto's...


5 opmerkingen:

  1. Wat een leuk bericht, lekkere recepten, en ik vind je 'niet gelukte' foto's echt heel grappig,is het nu de bedoeling dat ik een recept plaats ? Ik ben Absoluut geen goede kok, verzamel ook geen recepten,dus daar moet ik nog even over nadenken....In ieder geval bedankt voor je stokje.
    (leuk mijn tekening!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aja, is het de bedoeling dat ik een recept plaats of dat ik mijn 'receptenstort' op het internet 'stort'? Of is het een combinatie?
    Groet, Allemaal Sterrekes (ik kan mij al sinds gisteren niet afmelden bij mijn andere blog, precies...)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei, dat was precies niet zo duidelijk. De bedoeling is dat je vertelt hoe je je recepten bewaart. Schrijf je ze mooi in een boek, op losse papiertjes, weet je precies in welk kookboek ze staan, welk is dan je favoriete kookboek, of zit het allemaal in je hoofd?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeioei... Dat wordt nog wat... Alleszins niet op een ordelijke manier! Ik zal er dan eens werk van maken, zie!
    Allemaal Sterrekes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, zo'n leuk idee, van die boomerangkaartjes!

    BeantwoordenVerwijderen